Terug naar overzicht

Dwayne Toemere

Wat is je naam?
Dwayne Toemere

 

Hoe oud ben je?
36

 

Waar ben je geboren?
Rotterdam

 

Wat is je beroep?
Acteur, theatermaker, docent en psycholoog (arbeid en organisatie)

 

Hoe lang al?
2006: afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam, Psychologie.
2011: afgestudeerd aan de Mimeopleiding in Amsterdam.

 

Wat vind je het leukst aan je beroep?
Het leukste vind ik dat ik met verschillende mensen op verschillende plekken werk: met collega’s in het theatervak waarmee ik mooie voorstellingen maak, met studenten van verschillende theateropleidingen die ik kan helpen bij de ontwikkeling van hun artisticiteit en vakmanschap en in het bedrijfsleven voor organisaties (onder andere de politieacademies, rechercheschool en de ns) waar ik voor mensen in opleiding door middel van trainingen en trainingsacteren een leerinstrument kan zijn.

 

Wat is je hobby?
Mijn hobby’s zijn fitness, hardlopen, wandelen en meditatie.

Welke eigenschap aan een mens vind jij belangrijk?
Positiviteit vind ik een belangrijke eigenschap. Maar ik vind het ook belangrijk om altijd kritisch te blijven en zelf te blijven denken. Ik geloof dat beiden belangrijk zijn voor een creatief proces, zowel in als buiten de kunsten.

 

Welk mens bewonder jij?
De in 2014 overleden Amerikaanse schrijfster Maya Angelou. Zij heeft mij met haar werk (I know why the caged bied sings) in mijn jonge jaren geïnspireerd om te knokken voor mijn idealen.

 

Wat is je meest uitgesproken eigenschap?
Ik hou van lachen!

 

Wat wil jij de mensen vertellen?
Hoe meer kleur hoe beter! Ik ben opgegroeid in het multiculturele rotterdam en heb me altijd opengesteld voor andere culturen, religies en levenswijzen. En overal heb ik wel wat van kunnen leren. Mijn motto is: vier de verschillen en blijf nieuwsgierig naar de ander. De samenleving is een onuitputtelijke bron van inspiratie.

 

Wat wil je leren?
1. Ik wil leren autorijden. Een rijbewijs staat nog op mijn verlanglijstje.
2. Door middel van twee tiendaagse stilte retraites (Vipassana Meditatie) heb ik al veel meer geleerd om in het hier en nu te zijn. Maar dit vraagt onderhoud, dus daar wil ik nog wel beter in worden.

 

Wat vind je mooi aan je uiterlijk?
Ik ben blij dat ik een kleurtje heb.

 

Waar kunnen ze je voor wakker maken?
Een knuffel van mijn neefjes.

 

Wat is je dierbaarste bezit?
Mijn herinneringen. Ik ben niet materieel ingesteld.

 

Wat is je mooiste herinnering?
De keer dat ik op de Parade speelde en ik na afloop een man diep ontroerd zag applaudisseren met tranen in zijn ogen. Ik was er dankbaar voor dat wij dit mij onze voorstelling teweeg heb kunnen brengen.

 

Wat is je meest verdrietige herinnering?
Het verlies van naaste familieleden. Het heeft mij in mijn jonge jaren diep geraakt en na laten denken over verlies in het algemeen: hoe laat ik verdriet los en hoe geef ik verlies een plek. Verbinding met mensen en het hier en nu staan daarom voor mij vaak centraal.

 

Wanneer was je het meest gelukkig?
Ik ben nu het meest gelukkig. Alle stappen die ik gezet heb in het verleden hebben geleid tot dit moment, waar ik nu sta in mijn leven en in mijn werk.

 

Waarom heb jij voor het laatst gehuild?
Van nieuwsbeelden van aanslagen krijg ik altijd een brok in mijn keel. Maar de beelden en interviews van de schietpartij in Orlando hebben mij als laatste het meeste aangegrepen.

 

Met wie zou je weleens willen eten?
Ik vind het altijd leuk om met mijn vriend en mijn familie te eten!